Anyajegy, szemölcs

Foglalj online!

+36702680858

 

3.98148148148 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.98 (108 Votes)

Anyajegyvizsgálat

Anyajegyvizsgálat, dermatoszkópia

 
A Dermdoc digitális dermatoszkópiai rendszer lehetővé teszi a bőrgyógyászok számára, hogy megvizsgálják a bőrt annak felületi rétegein túl, és észleljék az emberi szem számára láthatatlan elváltozásokat. A digitális anyajegyvizsgálat sokkal könnyebbé teszi a diagnózist a bőrgyógyász számára, és növeli annak az esélyét, hogy korán felismerhetővé váljék egy rosszindulatú melanoma.
 
A digitális anyajegyszűrés nem invazív vizsgálati módszer. Az anyajegyvizsgálat fájdalommentes, s azt is lehetővé Digitális anyajegyszurés Anyajegyvizsgálatteszi, hogy a páciens a képernyőn megfigyelje a vizsgálatot. Ha korán észlelik, a melanoma sikeresen kezelhető és sebészeti úton eltávolítható. Minél korábban észlelik a melanomát, annál jobbak a terápia esélyei, és annál kevésbé súlyos az eltávolításához szükséges sebészeti beavatkozás.
A melanoma létező anyajegyek, szemölcsök körül vagy látszólag normális bőrön alakul ki.
A szemölcsök, anyajegyek formájában jelentkező pigmentált bőrsérülések vagy időskori pigmentfoltok megtalálhatók minden személyen, a test minden részén. Ezért mindenkit veszélyeztet e bőrterületek rosszindulatú elváltozása, vagyis egy rosszindulatú melanoma kialakulása.
 
 
 
A digitális dermatoszkópia előnyei:
  • A páciens megfigyelheti az anyajegyvizsgálatot a képernyőn.
  • Egzakt diagnózis mikroszkópia segítségével – nincs szükség biopsziára.
  • A melanoma korai felismerése.
  • A nagy kockázatú anyajegyek elfogulatlan és pontos monitorozása.
  • A jó- és rosszindulatú anyajegyek, pigmentált sérülések világos megkülönböztetése.
  • Az anyajegyek, pigmentált sérülések könnyű és hosszú távú követő vizsgálata.

Anyajegyek, szemölcsök levétele

Anyajegyek, szemölcsök

A különböző bőrfelszínből kiemelkedő bőrelváltozásokat: anyajegyeket, szemölcsöket, stb. dermatoszkópos vizsgálatot követően lézerrel távolítjuk el. A pigmentált bőrelváltozások többsége azonban csak sebészileg távolíthatók el bőrgyógyász véleményezése után. Bőrgyógyászati vizsgálatot, javaslatot követően az elváltozást helyi érzéstelenítésben, babérlevél alakban, az ép szövetben kimetszük, szövettani vizsgálatra küldjük. A sebet öltésekkel zárjuk. A műtéti seb minimális fájdalommal jár, szájon keresztül szedhető fájdalomcsillapítókkal megszüntethető. A sebet tisztán, szárazon kell tartani, célszerű a kötést fertőtlenítő oldatos lemosást követően 2 naponta cserélni. Varratszedés műtét után 10-14 nappal történik. A műtéti seb vonalas heggel gyógyul, amely idővel halványodik, tömöttsége csökken.

Bőr alatti elváltozások

Leggyakoribb a lipoma és az atheroma. A lipoma a bőr alatti zsírszövetből kiinduló tokkal körülvett, környezetétől elhatárolódó, jóindulatú úgynevezett zsírdaganat. Elhanyagolt esetekben jelentős méretűvé is megnőhet.

lipoma

Az atheroma (trichilemmás cysta) az elzáródott faggyúmirigyekből indul ki, leggyakrabban a hajas fejbőrön és a háton fordul elő, növekedhet, begyulladhat, időnként bűzös faggyúszerű váladék ürülhet az elváltozásból. Célszerű az atheroma mielőbbi eltávolítása, sebészeti kimetszése tokkal együtt. Nem szabad a gyulladásos szakaszt megvárni (jelentős fájdalommal, duzzanattal jár, sebészeti eltávolítása nehezebb).

A sebészi kimetszés helyi érzéstelenítésben, az eltávolított növedék szövettani vizsgálatával történik. A sebészi eltávolítás során a bőrt varratokkal egyesítjük. A varratszedésre 2 hét múltán kerül sor.

atheroma

Közönséges szemölcsök (papilloma)

A szemölcsök a bőr és a nyálkahártyák kinövései (száj vagy genitáliák), amelyeket a humán papillomavírus (HPV) több mint 100 típusa okozhatja. A közönséges szemölcsök bőrszínűek, durva érintésűek, kupola alakúak. A HPV a felső bőrréteg megvastagodását okozza. A közönséges szemölcsök a test traumának kitett területein találhatók, pl. a könyökön, térden és kézfejen.

A szemölcsök rendszerint emberek közti kontaktussal terjednek. A vírus nem erősen ragályos, de sérült bőrfelületen keresztül fertőzést okozhat. A HPV az ember saját testén belül is hasonló módon tovább terjedhet.


A közönséges szemölcsök fájdalommentesek, egy kivétellel:  ha a szemölcs a talpon alakul ki (talpszemölcs néven ismert), akkor az a járás okozta nyomódás miatt nem kifelé, hanem befelé nő, ami gyakran jelentős fájdalmat okoz.
 

Közönséges vírusos szemölcs, verruca vulgaris

Leggyakrabban a kézen és a talpon fordulnak elő. Kozmetikai és funkcionális (fogási és járási nehezítettség, nyomási fájdalom) panaszokat okoznak. Eltávolításuk hagyományos sebészeti vagy lézersebészeti módszerrel történik.

vírusos szemölcs

vírusos szemölcs talpon

Nemi szervi szemölcsök (condyloma)

A nemi szervi szemölcsök és kezelésükről itt olvashat bővebben.

A humán papillomavírus (HPV) az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés a világon. A HPV közvetlen kapcsolatba hozható a genitális szemölcsök (korábban nemi úton terjedő szemölcsnek nevezték) okozásával.

A HPV-ről az is tudott, hogy nőknél méhnyakrákot okoz, és újabban azt is feltételezik róla, hogy szerepet játszik az ánusz, a vulva, a vagina, a pénisz és a torok különböző rákos megbetegedéseiben.
A genitális szemölcsök (orvosi nevükön condylomata acuminata) a genitális HPV-fertőzöttség legkönnyebben felismerhető jelei.
Fontos azonban megjegyezni, hogy többen vannak azok a HPV-fertőzött emberek, akiknél nem láthatók genitális szemölcsök.
A genitális szemölcsök jellemzően a genitális területen (pénisz, vagina, végbélnyílás) megjelenő nem fájdalmas, puha, hússzínű kinövések. A genitális szemölcsök a vagina belsejében, a méhen és a végbélnyílásban is megtalálhatók. A genitális szemölcsök lehetnek kiemelkedőek vagy laposak, nagyok vagy kicsik, karfiolszerű küllemmel, csoportos előfordulással.

A genitális szemölcsöket az orvos szemrevételezéssel is könnyen felismeri. Bár e szemölcsök az egészséget nem veszélyeztetik, sokan döntenek úgy különböző okokból, hogy orvosukkal eltávolíttatják azokat. A leggyakoribb ok az, hogy a nagy kinövéseket a ruha okozta dörzsölés irritálhatja. A kozmetikai okok is elég gyakoriak.

A papilloma és a condyloma lézeres kezelése után − a szemölcsök méretétől függően − nem, vagy csak minimális hegesedés várható.
 

Árak

Anyajegyek, fibrómák, szemölcsök lézeres és sebészeti levétele


Vizsgálat, konzultáció 15 000 Ft
Digitális dermatoszkópia (vizsgálattal) 19 000 Ft
Lézeres műtét (konzultációval) 15 000 Ft-tól
Lézeres műtét régiónként** 15 000 - 60 000 Ft
 
*Külön bőrgyógyászati konzultációs díj nem kerül felszámításra abban az esetben, ha eszközös beavatkozás is történik egyidőben!
**Régió: kedvezőbb árszámítás azokban az esetekben, amikor több bőrelváltozás lézeres eltávolítása szükséges ugyanazon a régión belül.
Condyloma esetén: A páciens 2 negatív kontroll után nyilvánítható gyógyultnak. Ezekben az esetekben a kontroll vizsgálat díja: 10 000 Ft (3 hetente, legalább két alkalommal van rá szükség) vagy műtéti díjat kell fizetni, ha a műtéti beavatkozás ismét szükséges.
 

Anyajegyek, lipómák, atherómák sebészeti levétele

 
1 db
2 db
3 db
4 db
5 db
Sebészeti levétel
25 000 Ft
40 000 Ft
55 000 Ft
70 000 Ft
80 000 Ft
Szövettan
6 000 Ft
10 000 Ft
15 000 Ft
20 000 Ft
25 000 Ft
Varratszedés
Ingyenes
Ingyenes
Ingyenes
Ingyenes
Ingyenes