Értágulatok, rosacea

Foglalj online!

+36702680858

 

3.42361111111 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.42 (72 Votes)

Értágulatok GyIK

A 0,5-1 mm átméroju visszértágulatokat többféle eljárással lehet kezelni. Rendelonkben hajszálerek és sepruvénák esetén két hatékony kezelési mód közül választhatnak kezeloorvosukkal: hosszú pulzusú Nd:Yag lézer vagy TC 3000 rádiófrekvenciás készülék. Az érsebészek által alkalmazott injekciós érkezelés, a scleroterápia a hajszálerek esetén kevésbé hatásos és nem használható az arcon, a térd vagy boka területén.

Mik azok az értágulatok?

Nok és férfiak millióinak életét keserítik meg az arcon és a lábon kialakuló értágulatok. Megjelenésük változatos: vékony, különálló vonalak (sepruvéna), hálószeru labirintus, vagy „fatörzsbol” elágazó "ágak”-hoz is hasonlíthat. A pókvéna pedig onnan kapta a nevét, hogy maga a képlet egy "csillaghoz, pókhoz" hasonlít, melyben több apró véna ágazik ki egy központi pontból. Becslések szerint a 18 évesnél idosebb nok több mint 75%-ának van valamilyen formában értágulata. A vörös, kék vagy lila fonalszeru vonalak a test bármely részén kialakulhatnak, akár az arcon is, de leggyakrabban a csípon, a vádlin vagy a fenéken jelennek meg. Az állapot a vénákban uralkodó magasabb nyomással függ össze.

Ártalmas az értágulat az egészségre?

Az értágulat felületesen helyezkedik el a bor alatt, és sokkal kisebb, mint a visszér. Mivel az értágulat sötét és felületes az elhelyezkedése, a legtöbb not nagymértékben zavarja. Az értágulatokkal kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy ártalmatlanok és semmilyen tünettel nem járnak. Az elváltozás csak kozmetikai jellegu.

Mi okozza az értágulatok kialakulását?

Az értágulatok kialakulását tipikusan a rendellenes véráramlás és a vérerek Értágulatokfalának meggyengülése okozza. Bármely állapot vagy tevékenység, mely a vénákra nyomást fejt ki (például hízás, tartós ülés vagy állás), hozzájárulhat a kialakulásukhoz.
 
Az értágulatok elofordulása az életkorral fokozódik, ezért idoskorban gyakori. Az értágulatok kialakulásának genetikai oka is van, mert elofordulásuk családi halmozódást mutat. Terhességben gyakori az értágulatok elofordulása, melyet összefüggésbe hoztak a noi nemi hormon, az ösztrogén szintjének emelkedésével. Az ösztrogén gyengíti a vénák falát, és hozzájárulhat az értágulatok kialakulásához. Terhesség során leggyakrabban a második trimeszterben találkozhatunk az értágulatokkal.


Melyek az értágulatok kezelésének nem sebészi lehetoségei?

Az értágulatok kezelésének legkonzervatívabb kezelése a megfelelo illeszkedésu támasztó harisnya (kompressziós harisnyanadrágként is ismert) viselése. Ilyen harisnyát általában többféle stílusban és színben bármelyik gyógyszertárban beszerezhetünk. A zokni/harisnya érhet térd alá, vagy végzodhet térd felett is. Sajnálatos módon azonban, ha már kialakult az értágulat, akkor még harisnya viselete mellett sem tunik el.
Egyéb kezelési lehetoség a megfelelo borápolás, túlsúly esetén a fogyás, rendszeres testmozgás (különösen a gyaloglás), a tartós ülo vagy álló helyzet elkerülése, illetve ülés és alvás közben a lábak megemelt helyzetben való tartása. Azoknak, akik tartósan állnak, szünetet érdemes tartaniuk a lábfejek pihentetése érdekében.

Kezelés lézerrel

Mi a lézer szerepe az értágulatok eltüntetésében?

Az értágulatok legjobb és szakmailag legelfogadottabb kezelése a lézer. Az értágulatok lézeres eltüntetése könnyu, gyors és hatásos módja a felületes vénák kezelésének. A lézeres terápiát az orvostudomány már több mint 30 éve alkalmazza.
A technológiai fejlodésnek köszönhetoen mára többféle lézert fejlesztettek ki. A lézer erosen fókuszált fénynyalábbal muködik. A vénák kezelése során a fény hullámhosszát a vérben található pigmentnek megfeleloen választják. A lézer felhevíti az apró vénákat és megsemmisíti oket. A lézerfény fókuszált és nem károsítja a környezo szöveteket. A véna 4-6 hét alatt felszívódik a szervezetben és eltunik.


Milyen típusú lézert használnak az értágulatok kezeléséhez?

Az értágulatok kezelésére leggyakrabban használt lézer a hosszú pulzusú Nd: YAG lézerrendszer. Ez egy kézimuszer, melynek a végét hutoegységgel látták el, amely minimalizálja a kezeléssel járó kellemetlenséget. Rendelonkben az amerikai gyártmányú LaserScope Iridex hosszú pulzusú Nd:Yag lézert használjuk, amely FDA és CE engedéllyel is rendelkezik.


Hogyan működik a lézer?

Az Nd: YAG lézer a borön keresztül behatol a felszínes véredénybe. A lézer által generált hő megalvasztja a véredényben található vért, amitől a véredény összeesik és elkülönül a környezetétol. A következo néhány hétben a vérér eltunik, és a vért a szervezet falósejtjei eltávolítják. Az újabb lézeres terápiák minden egyes véredény esetén pontos energiadózisok adagolását teszik lehetové anélkül, hogy a környezo szövetekben a legkisebb károsodás keletkezne.


ÉrtágulatokFájdalmas a lézeres kezelés?

Kezelés során enyhe bizsergést érezhet a lézer muködése közben. Ha valaki bármilyen mértékben fájdalmat érez, helyi fájdalomcsillapítást alkalmaznak 20 perccel az eljárás elott.


Hogy érzi magát a páciens a lézeres kezelés után?

Az eljárás után nem sokkal enyhe duzzanatot érezhet a borén, amely a következo 2-4 órán belül el fog tunni. Az érintett terület enyhén bepirosodhat, és esetenként véraláfutás is keletkezhet.


Szükség van-e bármilyen óvintézkedésre a lézeres kezelés után?

Lézeres kezelés után erosen javasolt tartózkodni a naptól. A gyógyulást elosegíti a támasztóharisnya viselése. A fájdalom minimális, és a páciens bármely vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót alkalmazhat. Kezelés után nincs felépülési ido. Kezelés után rögtön visszatérhet szokásos tevékenységeihez.


Melyek a lézerterápia mellékhatásai?

Az érintett vénák feletti bor vöröses lesz, kissé olyan, mintha macska karmolta volna meg. Ez rendszerint megszunik a következo két napban.


Mikor mehetek vissza dolgozni a lézerterápia után?

A pácienseket arra bátorítjuk, hogy azonnal térjenek vissza szokásos tevékenységeikhez. A páciensek többsége nagyon rövid idon belül elégedett az eredménnyel. Néhány esetben a végeredmény hónapokig nem egyértelmu.

Mennyi ido múlva egyértelmuek az eredmények?

Az értágulatok lézeres kezelésének eredményei nem azonnal láthatók. A lézerterápia után a bor alatti erek fokozatosan változnak sötétkékrol világos piros színure, majd végül 2-6 hét alatt eltunnek.  A legtöbb páciens nagyon elégedett az eljárással, és megkönnyebbül, hogy nem kell tovább takargatnia a nem túl tetszetos vénákat. A kezelt területek észrevehetoen feltisztulnak, és legtöbb esetben a bor minden soron következo kezelés alkalmával tovább javul.

Hány kezelésre lesz szükségem?

A mérettol és a vénák számától függoen 2-4 kezelésre lesz szüksége. A kezeléseket általában 4-6 hét eltéréssel végezzük.

Melyek a lézerterápia elonyei a scleroterápiával szemben?

 • Sokkal kevesebb mellékhatása lehet,
 • Kevésbé traumatikus a környezo borre nézve, mint a scleroterápia,
 • A lézerkezelés sokkal kevesebb idot vesz igénybe,
 • Kevésbé fájdalmas, mint a scleroterápia,
 • A gyógyulás azonnali,
 • A lézerterápia arcon is alkalmazható.

TC 3000 kezelés

TC 3000 kezelés

A 0,5-1 mm átméroju visszértágulatokat többféle eljárással lehet kezelni. Rendelonkben hajszálerek és sepruvénák esetén két hatékony kezelési mód közül választhatnak kezeloorvosukkal: hosszú pulzusú Nd:Yag lézer vagy TC 3000 rádiófrekvenciás készülék. Az érsebészek által alkalmazott injekciós érkezelés, a scleroterápia a hajszálerek esetén kevésbé hatásos és nem használható az arcon, a térd vagy boka területén.

A vékonyabb, maximum 0,9 mm átméroju hajszálereket rádiófrekvenciás, mikrohullámú TC 3000 vagy a hosszú pulzusú Nd:Yag lézeres kezeléssel tüntetjük el a lábakról és a boka környékérol. A TC 3000 a termokoaguláció elvén muködik: a hoenergiát közvetlenül a kezelni kívánt érbe vezetjük egy finom tu segítségével, így a bort és a környezo szöveteket nem éri hohatás. A nikkelbol készült tunek csak a hegye melegszik fel, így a bor nem sérülhet a kezelés során: nem ég meg, nem pigmentálódik. A ho az érben, a hemoglobinban elnyelodik, s ennek hatására az ér összehúzódik, s körülbelül 3 hét alatt felszívódik. A kezelt ér vonatkozásában ugyan végleges eredmény jön létre, azonban a kiváltó ok fennállása, például öröklött hajlam esetén a kezelt területen újabb értágulatok késobb is kialakulhatnak. A TC 3000 kezelés nem megelozo eljárás!

A TC 3000 kezelés egyszerre vagy több szakaszban is történhet. A kezelés során egymástól 2-4 mm-re elhelyezkedo tuszúrások segítségével mikrohullámokat juttatunk a kezelendo hajszálerekbe, melynek hatására azok azonnal összehúzódnak, majd felszívódnak. A TC 3000 kezelés alatt 200 impulzus leadása kb. egy tenyérnyi terület kezelésére elegendo egy negyedóra alatt. A kezelés során csak mérsékelt fájdalom fordulhat elo.

A javulás látványos, az eredmény azonnal látható. A kezelt hajszálerek, sepruvénák összehúzódnak, majd néhány nap alatt, mivel nem kapnak vérellátást, felszívódnak, s így megszunik a zavaró esztétikai probléma.

Kezelés utáni tudnivalók

A kezelést követoen forró fürdo, a napozás, a szauna 3-4 hétig kerülendo. Pörkösödés esetén tilos a vart levakarni. Ha nem öröklött hajlamról van szó, akkor segíthet a további sepruvénák kiújulásának megelozésében a tartózkodás a túlsúlytól, a szaunától, a forró fürdotol, a szoláriumozástól és az eros napsugárzástól, tartós állástól és üléstol, illetve javasolt kényelmes cipo, ruhák hordása.

A hajszálerek kezelését követoen a tuszúrások helyén ritkán apró sebek keletkezhetnek, melyek kezelésére B-vitaminos krém használata ajánlott. Ezek a sebek általában 4-6 hét alatt elhalványodnak.

Kezelést kizáró okok:

 • Nikkelallergia

 • Terhesség

 • Pacemaker

 • Fertozo borbetegségek

Melyek az értágulatok kezelésének egyéb módjai?

Ha konzervatív kezeléssel nem érik el a tünetek megfelelo enyhülését, illetve ha a vénák megjelenése zavarja a pácienst, egyéb kezelések is felkínálhatók az általános egészségi állapot függvényében. A vénák méretétol és elhelyezkedésétol függoen az alábbi kezelések mérlegelhetok még:
 • Scleroterápia: Ez a módszer visszerek esetén nem alkalmazható, csak hajszálértágulatok esetén. Az eljárás során vékony tuvel tömény nátrium-klorid oldatot fecskendeznek a vénába. Az oldat irritálja a vénákat, és összeesésre készteti oket. Idovel a véredény hegszövetté alakul és eltunik. Legtöbb esetben számos kezelés szükséges az összes értágulat kezeléséhez. A scleroterápia mellékhatása lehet az injekció helyén kialakuló enyhe duzzanat, véraláfutás, borpír és viszketés.  Ha az oldat kiszivárog a vénából, a bor fájdalmas lesz és megkeményedik.
 • IPL fényterápia, villanófényes kezelés: A hajszálértágulatok kezelésének ezen újabb technikája intenzív pulzáló fény (villanófény, IPL) segítségével károsítja vagy semmisíti meg szelektíven a rendellenes vénákat, köztük a sepruvénákat és kisebb éranyajegyeket. Ez a kezelés javasolható, amikor a scleroterápia vagy a lézerterápia nem hatásos a felületes vénák kezelésében. A léziók méretétol és számától függoen 2-4 kezelésre lehet szükség.
 • Sebészi elkötés/ véna kipreparálása: A hajszálértágulatokat szinte soha nem kezelik sebészi úton. Sebészeti beavatkozásra csak a nagyobb visszerek esetén van szükség.

Árak

Értágulatok kezelése

Mind villanófényes, mind lézeres, rádiófrekvenciás terápiánál több kezelésre van szükség a kívánt eredmény elérésére. Errol többet olvashat az "Értágulatok lézerrel GyIK" fül alatt.
 
  Ár alkalmanként:
Villanófényes kezelés 500 Ft/villantás
vagy tenyérnyi terület 3 000 Ft
 
  Ár alkalmanként:
Lézeres kezelésnél 15 000 Ft-tól
TC 3000 rádiófrekvenciás kezelés
(100 impulzusig)
15 000 Ft
Orcák 40 000 Ft
Orr vagy tenyérnyi terület 25 000 Ft

Képek

Képek - hajszálértágulatok eltüntetése

A kezelés elott:
 
Értágulatok eltüntetése
 

3 kezelés után, 2 hónappal késobb:

Értágulatok eltüntetése

Filmek