Nemi betegségek

Foglalj online!

+36702680858

 

4.19736842105 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (38 Votes)

Nemi betegségek

Mindannyiunk legfontosabb értéke az egészség, mégis sokszor csak akkor fordulunk orvoshoz, ha már baj van. Vannak olyan női egészségre veszélyes kórokozók, amelyek esetleg nem is okoznak tüneteket, viszont később rákos megbetegedéshez, meddőséghez, vetéléshez, koraszüléshez, a belső nemi szervek betegségeihez vezethetnek. Ahhoz, hogy ezeket a veszélyeket elkerüljük, időnként javasolt nemi szűrővizsgálatok elvégzése.

Az STD, a nemi úton terjedő betegségek kórokozói elsősorban szexuális érintkezéssel kerülnek az érintett nyálkahártyákra, de egyéb okoknál fogva is meggyengülhet a normál hüvelyflóra, s emiatt baktériumok, gombák telepedhetnek meg, égő viszkető érzést, kellemetlen szagú folyást okozva.

Az STD, a nemi kórokozók által kiváltott betegségek a termékenységre is kihathatnak. A tünetszegény, nem kezelt fertőzések csökkentik a teherbeesés esélyeit, illetve vetélést, koraszülést, valamint az újszülött fertőzését okozhatják, ezért időben történő megfelelő kezelésük rendkívül fontos.

Jó tudni:

Mindenkinek érdemes STD-szűrést, nemi betegségek szűrését kérni, aki szexuális életet él, de különösen:

 • gyermekvállalás előtt,

 • új kapcsolatban mindkét félnek,

 • alkalmi kapcsolatot követően,

 • panaszok esetén (pl. kellemetlen szag, folyás, viszketés, fájdalom vizeléskor, diszkomfort érzés a húgycsőben, szemölcsök a nemi szerveken, alhasi fájdalom, nyirokcsomó-megnagyobbodás)

A pontos kóroki diagnózis megállapítására a legkorszerűbb orvosi laboratóriumi vizsgálatok állnak rendelkezésünkre, hogy tisztázni tudjuk a panaszok mely kórokozóknak tulajdoníthatóak, illetve vannak-e jelen lappangó, tüneteket nem okozó kórokozók.

A nemi úton terjedő betegségek esetén mindig célszerű az akár teljesen tünetmentes partnert is vizsgálni, kezelni, mivel ennek elmulasztása visszafertőződéshez vezethet!

A helyes mintavétel érdekében az alábbiakat fontos betartani:

 • A hüvely-méhnyak váladék mintavétele menzesz alatt nem lehetséges, a vizsgálat időzítésekor ezt kérjük, vegye figyelembe.

 • A vizsgálat elott néhány napon belül ne végezzen hüvelyöblítést, ne használjon kúpot, kenőcsöt, és ne szedjen semmilyen antibiotikumot, gombaölő szert, mert hamis negatív eredményt kaphatunk! A vizsgálat elott 3 napon belül ne történjen közösülés!

 • Férfiaknál kérjük, hogy a vizsgálat előtt legalább két órán belül ne vizeljen, mert a vizelet a húgycsőből kimossa a váladékot.

A húgycsőváladékot vékony pálcákkal vesszük le, a HPV-szűrésekor a nemi szerv bőréről kisméretű vizsgáló kefével hámkaparékot veszünk, mely enyhe kellemetlenséggel jár, de nem fájdalmas. Egyes kórokozók vizsgálata a vérbőltörténik, a vérvétel előtt nyugodtan ehet, nem szükséges éhgyomorra jönni.

A nemi szervi minták vizsgálati eredményei 10 munkanapon belül készülnek el, az eredményért és a kezelés megbeszélésére a rendelőben egy újabb konzultációra kell jelentkezni. Amennyiben nemi úton átadható fertőzést igazolunk, feltétlenül szükséges a szexuális partner vizsgálata és kezelése is!

Condyloma/HPV

Condyloma acuminatum (nemi szervi szemölcs)

A Humán Papillóma vírus (HPV) nagyon gyakori kórokozó, mellyel a férfiak és nők nagy része élete során biztosan találkozik. Mintegy 100 HPV-típus létezik, melynek körülbelül a fele terjed nemi úton. Az alacsony kockázatú típusai a nemi szerveket fertőzik meg és szemölcsöket okozhatnak, magas kockázatú változatai pedig éveken át fennálló fertőzés esetén akár rosszindulatú sejtelváltozást is okozhatnak a méhnyakon, ritkábban a férfiak végbelében vagy péniszén.

A genitális HPV-t általában nemi érintkezés során, közvetlen bőrkontaktus útján lehet szerezni. Több szexuális partner a HPV átvitelének kockázatát növeli. A vírusfertőzés legtöbbször tünetmentes, sokan nem tudnak róla, hogy a nemi betegség kórokozóját hordozzák. Fontos tudni, hogy a HPV-t tünetmentesen hordozó személy is fertőzhet.

A HPV típusának meghatározásával követni lehet, hogy ugyanazon típus tartós jelenlétéről van-e szó, mely nagyobb kockázatot jelenthet. A nemi betegség vizsgálatok azt a célt szolgálják, hogy a méhnyakrák kialakulását megelőző stádiumban sikerüljön diagnosztizálni az elváltozásokat. A HPV teszt mellett a méhnyakrák nőgyógyászati szűrése is szükséges rendszeres időközönként. Rendelőnkben lehetőség van HPV teszttel a vírus típusának pontos meghatározására is.

A vizsgálat során a méhnyakszájról, vagy a szemölcsök felszínéről apró kefe segítségével mintát veszünk. Az így levett hámsejtek alkalmasak arra, hogy az úgynevezett PCR-módszer segítségével megvizsgálják. Ez a vizsgálati módszer rendkívül érzékeny, tehát már egészen kis vírusmennyiség esetén is ki tudja mutatni a HPV-t, valamint meghatározni annak pontos típusát.

A HPV által okozott genitális vagy nemi szemölcsökre különböző terápiás beavatkozások léteznek (pl. ecsetelés, fagyasztás, lézeres eltávolítás), melyek alkalmazásáról a vizsgálat után az orvos dönthet. Rendelőnkben lehetőség van a nemi szemölcsök lézeres eltávolítására is.

Condyloma esetén a páciens 2 negatív kontroll után nyilvánítható gyógyultnak, az újabb vizsgálatokra 3 hetente, de legalább két alkalommal van tehát szükség.

Egyéb nemi kórokozók

Trichomonas okozta hüvelygyulladás

A Trichomonas vaginalis egysejtű parazita bőséges, rossz szagú, habos zöldes folyással járó hüvelygyulladást okoz. Férfiakban a trichomonas nemi betegség során húgycsőgyulladás léphet fel, de gyakori a tünetmentes hordozás is.

Bakteriális vaginosis

A hüvely normális savas kémhatású védőflórájának felborulása esetén vegyes baktériumflóra (legfontosabb tagja a Gardnerella vaginalis) alakul ki a hüvelyben, ami kellemetlen szagú folyást okoz.

Nemi szervi herpesz

A nemi szervi herpeszt a humán herpeszvírus 1 illetve 2 típusai okozzák. Az elsődleges fertőzést követően 2-4 hét múlva a nemi szerveken hólyagok, sebek keletkeznek, nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, rossz közérzet mellett. A 2-3 hét alatt lezajló betegség után kiújulásokra lehet számítani, melyek gyakorisága és súlyossága egyénenként változó.

Chlamydia, ureaplasma, mycoplasma fertozés

E nemi betegségek lappangási ideje néhány hét, de a fertőzést sokan hónapokig, akár évekig is tünetmentesen hordozhatják. Férfiakban a húgycső gyulladása nyákos, esetenként gennyes folyás, vizeletcsípés, tüneteivel jelentkeznek. Nőkben e nemi betegségek a méhnyakcsatorna gyulladását, elobb-utóbb hüvelyi folyást okoznak, míg a méh illetve, a petevezetékek felé terjedő fertőzés alhasi fájdalmat, vérzészavart, később meddőséget illetve a terhesség folyamán különböző problémákat (vetélést, koraszülést) okozhat. A nemi betegség késői szövődménye lehet még az izületi gyulladás is.

Szifilisz (luesz, vérbaj)

A szifilisz kórokozója a közösüléssel járó apró hámsérüléseken keresztül hatol be a szervezetbe. A behatolás helyén a megfertőződést követően kb. 3 hét múlva egy vagy több, fájdalmatlan, tömött, kifekélyesedő növedék alakul ki, amit a környéki nyirokcsomók szintén fájdalmatlan megnagyobbodása kísér. Az elváltozás kezelés nélkül heg hátrahagyásával megszűnik, majd 6 hét múlva kezdődnek a másodlagos szakasz változatos bőr és nyálkahártya tünetei. Testszerte apróbb-nagyobb kiütések, a hajlatokban nedvedző növedékek, a szájban kifekélyesedő felrakódások, hajhullás, nyirokcsomó megnagyobbodás, láz, izom- és izületi fájdalmak lépnek fel. A késői szifilisz, ami a fertőzés után egy évtizeddel ad tüneteket, komoly idegrendszeri, szív- és érrendszeri, csontrendszeri, izületi, szemészeti elváltozásokkal jár.

A szifilisz minden szakban antibiotikummal gyógyítható, ezért minél korábbi stádiumban kell felismerni, hogy elejét vegyük a súlyos, már helyrehozhatatlan kórképek kialakulásának.

Gonorrhoea (tripper, kankó)

A kórokozó baktérium, a Neisseria gonorrhoeae a fertőződést követően néhány napon belül heveny húgycső gyulladást okoz, amit férfiakban bőséges, gennyes húgycső folyás, fájdalmas vizelés jelez. Mivel nőkben a méhnyak csatorna hámját betegíti meg, általában tünetszegényen zajlik a fertőzés, így a nők sokszor a partnerben fellépő betegség révén tudják meg, hogy a kórokozót hordozzák. Kezeletlen esetben súlyos szövődmények (prostata és heregyulladás, méhgyulladás, petevezeték gyulladás, meddőség) alakulhatnak ki.

Gombás hüvelyfertőzés

A hüvelygyulladás fehér, túros folyást, égést, viszketést okoz. Férfiakon a hímvessző makkján és a fitymán jelentkeznek gyulladásos tünetek.

 

Árak

Nemi betegségeknél vizsgálati csomagok és díjak:

Konzultáció: 15 000 Ft

(a konzultációs díjon felül fizetendők a tesztek díjai)

HPV-kimutatás és tipizálás: 8 000 Ft

Egyéb kórokozók (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Herpes simplex virus, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Treponema pallidum)

 • közül egy PCR-vizsgálata: 5 000 Ft

 • közül ketto: 9 000 Ft

 • három: 12 000 Ft

 • négy: 15 000 Ft

 • öt: 18 000 Ft

 • hat: 21 000 Ft

 • hét: 24 000 Ft, stb.

Csomagok:

Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum kimutatása (4 kórokozó összesen!) 14 000 Ft

HPV, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum kimutatása (4 kórokozó összesen!) 20 000 Ft

Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae kimutatása (3 kórokozó összesen!) 12 000 Ft

HPV, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae kimutatása (4 kórokozó összesen!) 18 000 Ft

Herpes simplex vírus, Treponema pallidium (2 kórokozó összesen) 10 000 Ft

Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae (7 kórokozó összesen) 21 000 Ft

HPV, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae (8 kórokozó összesen) 27 000 Ft

Általános bakteriológiai tenyésztés 10 000 Ft

HIV 1-2 teszt: 9 500 Ft

Syphilis (RPR), HIV 1-2 teszt vérvétellel: 12 500 Ft

Syphilis (RPR), HIV 1-2 teszt, Hepatitis C vérvétellel: 16 000 Ft.

Kontroll díja 10 000 Ft, amennyiben nemi úton terjedő betegséget diagnosztizálunk, s annak kezelését ekkor meg is kezdjük.

Condyloma esetén a páciens 2 negatív kontroll után nyilvánítható gyógyultnak. Ezekben az esetekben a kontroll vizsgálat díja 10 000 Ft (3 hetente, legalább két alkalommal van rá szükség) vagy műtéti díjat kell fizetni, ha a műtéti beavatkozás (lézeres szemölcslevétel) ismét szükséges.