Pikkelysömör

Foglalj online!

+36702680858

 

3.09375 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.09 (16 Votes)

Pikkelysömör

Mi a pszoriázis (pikkelysömör)?

A pikkelysömör ún. immunmediált, genetikai betegség, mely a bőrön és/vagy ízületeken nyilvánul meg. A lakosság kb. 3%-át érinti. A pikkelysömör akkor alakul ki, amikor az immunrendszer hibás jelzéseinek következtében a bőrsejtek (a keratinociták) túl gyorsan, a szokásos 28-30 napos ciklus helyett 3-4 naponként regenerálódnak. Ezek a fölösleges bőrsejtek a bőr felszínén vörös, pikkelyszerű, hámló és gyulladt kiütéseket hoznak létre (többnyire egy-egy jellegzetes területen - fejbőr, testhajlatok, könyök, térd, körmök - jelennek meg), amelyek viszkethetnek, vérezhetnek, és nagyon fájdalmasak lehetnek. Leggyakoribb típusa az ún. plakkos pszoriázis, amelyben „lézióknak” nevezett foltokban gyulladásba kerül a bőr, és ezüstös fehér pikkelyek fedik. A pikkelysömör korlátozódhat mindössze néhány lézióra, de közepesen nagy, vagy akár hatalmas kiterjedésű bőrfelületekre is kiterjedhet. A pszoriázis súlyossága emberről emberre változhat; a legtöbb embernél azonban enyhe.

Fertőző a pikkelysömör?

Nem, a pikkelysömör nem fertőző. Nem lehet "elkapni”, sem "továbbadni”. Lehet, hogy a pikkelysömör léziói nem valami szépek, de nem fertőzőek, és nem számítanak nyílt sebnek. A pikkelysömörös ember nem jelent fenyegetést mások egészségére és biztonságára nézve.

Hogyan diagnosztizálják a pikkelysömört?

A pszoriázis diagnosztizálásához nem áll rendelkezésre speciális vérvizsgálat vagy diagnosztikai eszköz. Az orvos vagy egészségügyi szolgáltató rendszerint megvizsgálja az érintett bőrt, és megállapítja, hogy pikkelysömör okozza-e az elváltozást. Ritkább esetben az orvos mikroszkóppal vizsgál meg egy darab bőrt (biopszia).

Gyógyítható a pikkelysömör?

Gyógymódja nincsen, de különféle kezelésekkel – ezek lehetnek helyi (borön alkalmazott) és szisztémás (a szervezet egészében ható) kezelések egyaránt – átmenetileg tünetmentessé teheto a szervezet. Az UVB-fényterápiával a bortünetek teljesen vagy részlegesen eltüntethetok, azonban újból megjelenhetnek változó intenzitással. Ezért fenntartó kezeléseket ajánlunk a tünetmentesíto kúra befejeztével, hogy a bortünetek ne újuljanak ki. Gyakran többféle kezelést is ki kell próbálni, mire kiderül, hogy adott betegnél melyik válik be.

Az összes pikkelysömör-megbetegedés egyforma?

Nem, a pikkelysömörnek számos formája létezik. A leggyakoribb a plakkos pszoriázis. A pikkelysömör lehet enyhe, középsúlyos, nagyon súlyos, de akár munkaképtelenné is tehet.
  • Foltos (plakkos) pikkelysömör (az esetek 75-80%-a): Ezt a fajtát kiálló, megvastagodott vörös bőrterületek jellemzik, amelyeket ezüstfehér hámló réteg borít. Leggyakrabban a térden, a könyökön, a fejbőrön, a fülek mögött, a keresztcsonton, a köldökön, a farpofák között és a nemi szervek tájékán jelenik meg.
  • Pöttyös (guttate) pikkelysömör (az esetek 15-20%-a): Apró, változó átmérőjű pontszerű pikkelyekből álló kiütések jellemzik, amelyek nagy része a törzsön és néha az arcon található.
  • Pusztuláris, göbös pikkelysömör (az esetek 2%-a): Általában idősebb betegeknél fordul elő. Új betegségként, vagy a plakkos pikkelysömör kiújulásaként jelenik meg. Jellemzője az elsősorban a kézfejen és a talpon megvörösödött bőr, nedvedző léziók és intenzív pikkelyképződés.
  • Eritrodermás pikkelysömör (az esetek 1-2%-a): Ezt a típust gyulladt kiütések jellemzik, amelyek a testfelület nagy részének, vagy akár az egész testfelületnek a vörösödésével járnak együtt, s fokozott hámlás jellemzi.
  • Inverz pikkelysömör: Általában testhajlatokban, ráncokban (pl. a hónaljban, az ágyékban, súlyosan elhízott személyek bőrhajlataiban) fordul elő. A kiütések általában simák és vörösek, de nem hámlanak.
  • A fejbőr pikkelysömöre (a pikkelysömöresetek 50 %-a): Ez plakk típusú pikkelysömör.

Érintheti a pikkelysömör a test minden részét?

A pszoriázis leggyakrabban a hajas fejbőrön, a térden, a könyökön és a törzsön jelenik meg, de kialakulhat bárhol, beleértve a körmöket, a tenyeret, a talpat, a nemi szerveket és az arcot (de ez ritka). A léziók gyakran szimmetrikusan jelennek meg, ami azt jelenti, hogy a test jobb és baloldalán ugyanazon a helyen.

Bármely életkorban előfordulhat a pikkelysömör?

A pszoriázis leggyakrabban 15-35 éves korosztálynál jelentkezik, de bármely életkorban kialakulhat. A pikkelysömörben szenvedők mintegy 10-15%-ánál alakul ki 10 éves kor előtt. Olykor csecsemőknél is előfordul, de ez ritka.

Mi váltja ki a pikkelysömör megjelenését?

Kiváltó ok lehet az érzelmi stressz, a bőr sérülése, bizonyos típusú fertőzések és bizonyos gyógyszerekre adott reakció. A stressz lehet a pikkelysömör első fellángolásának oka, de a már kialakult pikkelysömört is súlyosbíthatja. A pikkelysömör kiváltódhat a bőr sérült vagy traumatizálódott területein is. Ez az ún. Köbner-jelenség. Oltás, leégés és horzsolás/karmolás egyaránt kiválthatja a Köbner-reakciót. A Köbner-reakció kezelhető, ha kellő időben elkezdjük. Bizonyos gyógyszerektől, például maláriaellenes szerektől, a lítiumtól és bizonyos béta-blokkolóktól szintén fellángolhat a pikkelysömör. Egyéb kiváltó ok lehet az időjárás, az étrend és az allergiák. A kiváltó okok emberről emberre változnak, ezért ugyanaz az ok, ami az egyik embernél a pikkelysömör fellángolását okozza, semmilyen reakciót nem fog előidézni egy másiknál.

Befolyásolja majd a pikkelysömör az életmódomat vagy életminőségemet?

A pikkelysömörben szenvedők javarészben normális életet élhetnek. A betegség miatt néhány betegnél alacsony önbecsülés tapasztalható. A pikkelysömört a nyilvánosság gyakran félreértelmezi, s ez megnehezíti a társadalmi érintkezést. Mindezek érzelmi reakciókban nyilvánulhatnak meg, mint például szorongás, düh, szégyenkezés és depresszió. Attól függően, hogy látható helyen vannak-e a bőrtünetek, befolyásolhatja a pikkelysömörben szenvedő beteg által végezhető munka típusát.

 

Árak

UVB-fényterápiás kezelések

Szakorvosi vizsgálat díja: 10 000 Ft, amely egy ingyenes kezelést is tartalmaz a konzultációt követően azonnal.
Kontrollvizsgálatok a fényterápiás kezeléssorozat ideje alatt: ingyenesek!

Kéz- vagy lábfej, vagy hajas fejbőr kezelése:

1
10
Korlátlan 30 napon belül
20
30
Ára
1 800 Ft
17 100 Ft
-
36 000 Ft
54 000 Ft
Akciós ára visszavonásig
1 500 Ft
14 250 Ft
13 000 Ft
32 400 Ft
45 900 Ft

Kéz- és lábfej kezelése egyszerre:

1
10
Korlátlan 30 napon belül
20
30
Ára
3 000 Ft
28 500 Ft
-
60 000 Ft
90 000 Ft
Akciós ára visszavonásig
1 800 Ft
17 100 Ft
16 000 Ft
54 000 Ft
76 500 Ft
 
Teljes testkezelés
(szükség esetén a talp vagy hajas fejbőr plusz kezelése térítésmentes!)
1
10
Korlátlan 30 napon belül
20
30
Ára
3 500 Ft
33 250 Ft
-
70 000 Ft
105 000 Ft
Akciós ára visszavonásig
2 500 Ft
23 750 Ft
23 000 Ft
63 000 Ft
89 250 Ft
 

Képek

Pikkelysömör kezelése UVB-fényterápiával

Az alábbi fényképeken a pikkelysömör UVB-fényterápiával történő sikeres kezelését követheti nyomon.


 
pikkelysömör kezelése
pikkelysömör kezelése
pszoriazis kezelése