Merevedési zavar

4.59523809524 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (21 Votes)

Merevedési zavar

Merevedési zavar


Merevedési zavarnak, közismert nevén „impotenciának” a közösüléshez szükséges folyamatos erekció, merevedés kiváltásának vagy fenntartásának a hiányát nevezzük. A merevedési zavar egy nagyon gyakran előforduló állapot. A férfiak 50%-a 40 és 70 éves kora között megtapasztalja valamilyen formában: az erekcióra való teljes képtelenségtől kezdve a közösüléshez szükséges nem elégséges ideig tartó merevedésre képességig.

A merevedési zavar általában csak egy tünete egy összetettebb egészségügyi problémának, és éppen ezért fontos, hogy egy tapasztalt orvos vizsgálja ki. Merevedési zavart okozhat a cukorbetegség, szívbetegség, magas vérnyomás és hormonháztartási zavarok. Egyes eseteket lelki, érzelmi gondok okoznak, ilyenkor a pszichoterápia segít.

Urológusunk, Dr. Porath Sharon nagy tapasztalattal rendelkezik erekciós és szexuális problémák kezelésében, akár többféle kezelési lehetőséget is kínálva.

Az 5 legjellemzőbb állapot, amely merevedési vagy potenciazavarhoz vezethet:

 • a péniszbe történő véráramlás akadályozása: a péniszbe vezető artériák szűkülete, érelmeszesedés, melyhez gyakran társul magas vérnyomás, magas koleszterinszint vagy cukorbetegség,
 • az idegi impulzusok zavara,
 • hormonális zavar,
 • a pénisz eltérései,
 • lelki problémák: stressz, szorongás, kapcsolati problémák vagy depresszió.

A merevedési zavar szorosan összefügg szív-és érrendszeri betegségekkel, a potenciazavar az érelmeszesedés figyelmeztető előjele. Hormonális zavar esetében lehet szó a pajzsmirigy alul- vagy túlműködéséről és Cushing-szindrómáról, amelyek a kortizol termelését befolyásolják.

Bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat merevedési zavarokat, ezért mindenképp tájékoztassa kezelőorvosát aktuális gyógyszereiről!

Túlzott alkoholfogyasztás, illetve kábítószer-használat is okozhat merevedési zavart.

Urológusunk alaposan kivizsgálja, hogy meghatározza a probléma okát. A merevedési zavar a férfinak és partnerének életminőségére jelentős hatással bíró negatív állapot. Azonban sok esetben kezelhető probléma. A diagnózis felállítása azért is fontos, mert a merevedési zavar a koleszterin okozta érszűkület, érelmeszesedés korai jele is lehet. Az erek a péniszben sokkal keskenyebbek, mint a testben máshol, ezért először ezen a területen jelentkezik elsőként az érelmeszesedés: a szív- és érrendszeri betegségek: a szívkoszorúér-elmeszesedés, az agyvérzés vagy a szívroham előjele. Urológusunk első dolga az lesz, hogy felmérje a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ahhoz, hogy meghatározzuk a merevedési zavar kiváltó okát, a kezelőorvos különböző vizsgálatokat és teszteket fog végezni.

 • Teljes egészségügyi és szexuális kórtörténet felállítása.
 • Fizikális vizsgálat, mely segít kizárni a kiváltó okok közül a keringési rendszer problémáit, illetve a pénisz eltéréseit.
 • A szexuális életre, partnerre vonatkozó konzultáció során felfedjük vagy kizárjuk a lelki, érzelmi eredetet.
 • Laboratóriumi tesztek.

A kezelés


Merevedési zavar kezelésére többféle sikeres módszer létezik.

 • Potencianövelő tabletták: A tablettaszedés a leggyakoribb és leghatékonyabb kezelési forma. Hatására átmenetileg megnövekszik a véráramlás a péniszbe, s erekciót vált ki, mint normál esetben a szexuális ingerlés. A merevedési zavarban szenvedők többségénél alkalmazható, kivéve azokat, akik nitrátalapú gyógyszereket szednek szívproblémákra.
 • Injekciós kezelés. A tabletták megjelenése előtt ez volt a leggyakoribb kezelési forma. Általában nagyon jól működik. Megtanítják a pácienst, hogyan adja be önmagának helyileg a gyógyszert. Az injekció hatására a véráramlás megnő, s kb. 15 percen belül erekciót vált ki.
 • Péniszimplantátumok: csak sebészetileg behelyezhetők.
 • Pszichoszexuális tanácsadás.

GyIK

Merevedési zavar (korai magömlés, impotencia)


Merevedési zavarról (erektilis diszfunkció) van szó, ha a nemi aktus az erekció elégtelen volta miatt nem jöhet létre, vagy a magömlés előtt megszűnik. A „merevedési zavar” kifejezés jól tükrözi, hogy egy visszafordítható jelenségről van szó. Mivel az erekció a megfelelő hormonális háttér mellett egy komplex ér-ideg együttműködés eredményeképpen jön létre, többirányú kivizsgálás szükséges a kiváltó okok tisztázására.

Milyen gyakori a merevedési zavar?


A férfiak többsége alkalomszerűen megtapasztalja, hogy nem képes erekcióra, különösen, ha túl fáradt, feszült, dekoncentrált vagy túl sok alkoholt fogyasztott. A legtöbb férfinak ez csak egy ideiglenes állapot, s szexuális ingerlés hatására általában képes az erekcióra. Tartós vagy visszatérő merevedési zavar bármely életkorban kialakulhat, de az életkor előrehaladtával válik egyre gyakoribbá. A 40 és 70 év közötti férfiaknak több, mint fele szenved merevedési zavarban, 70 év felett pedig a férfiak 70%-ának okoz problémát.

Mi az oka a merevedési zavarnak?


Fizikai kiváltó okok

Az esetek 80%-a tartozik ide, következtében általában fokozatosan alakul ki a potenciazavar.

 • A péniszbe történő véráramlás csökkenése: 40 év feletti férfiaknál a péniszbe vezető artériák elmeszesedhetnek, beszűkülhetnek, ami az elégséges erekcióhoz szükséges véráramlást akadályozza. Az érszűkületet okozó rizikófaktorok közé tartozik a kor, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a diabétesz, a dohányzás.
 • Péniszbe futó idegek károsodása a péniszhez közeli sebészeti beavatkozások, gerincműtét, törött medencecsont, vagy a nemi szerv területén történt sugárkezelés következményeként.
 • A péniszbe futó idegek állapotát befolyásoló betegségek, mint a sclerosis multiplex, Parkinson-kór vagy az agyvérzés.
 • Bizonyos gyógyszerek: egyes antidepresszánsok, béta-blokkolók és vízhajtók mellékhatásaként alakul ki a potenciazavar.
 • Túlzott alkoholfogyasztás, illetve a drogfogyasztás.
 • Kerékpározás: hosszú távú kerékpározás során a péniszbe futó idegekre nehezedő nyomás miatt.

Lelki okok

A lelki, érzelmi problémák okozta merevedési zavar hirtelen lép fel, és akár azonnal is megszűnhet a lelki állapot javulásával. A potenciazavar kiváltó oka lehet ebben az esetben a feszültség (stressz), a depresszió, a szorongás vagy párkapcsolati nehézségek.

Péniszbe történő csökkent véráramlás


A merevedési zavarban szenvedők 70%-ára jellemző kiváltó ok. A koleszterinszinttel szoros összefüggésben állnak az erek falán megjelenő zsíros lerakódások, meszes plakkok. Ezek a zsíros lerakódások évek alatt fokozatosan alakulnak ki, jellemzően az agyba, a szívhez, a péniszbe vezető vékonyabb artériákban, illetve az alsó végtagokban. A zsíros lerakodások (atheroma) idővel egyre nagyobbak lesznek, érszűkület alakul ki, s ezzel egy időben megjelennek a tünetek, problémák. Az atheroma kialakulását eredményező kockázati tényezők közé tartoznak:

 • Dohányzás: legnagyobb rizikófaktora az érszűkületnek, illetve megduplázza a merevedési zavar kialakulásának esélyét!
 • Magas vérnyomás
 • Magas koleszterinszint, emelkedett vérzsírszint
 • Elhízás
 • Mozgáshiány
 • Nem megfelelő táplálkozás
 • Túlzott alkoholfogyasztás
 • Diabétesz

Az érfalakon történő zsírlerakódás más artériáknál is felléphet, például a szív-koszorúereknél, mellkasi fájdalmat vagy más szívproblémát okozva. Az agyban kialakuló érszűkület agyvérzést okozhat, az alsó végtagokban pedig perifériás érbetegséget.

Merevedési zavar és szívbetegség


Az érszűkület okozta merevedési zavar korai figyelmeztető jele lehet a szív- vagy más érrendszeri betegségek kialakulásának, hiszen a merevedési zavar tünetei hamarabb kialakulnak, mint a szívkoszorúér-szűkület előjelei. Egy nemzetközi tanulmány kimutatta, hogy a merevedési zavarban szenvedő férfiaknak kétszer nagyobb az esélye szívrohamra, 20%-kal nagyobb esélye van szívelégtelenségre, 10%-kal nagyobb az esélye az agyvérzésre.

Milyen vizsgálatokat végzünk a merevedési zavar diagnosztizálásakor?


Szinte az összes vizsgálat célja, hogy megállapítsa/kizárja a betegséget kiváltó lehetséges okok közül az érszűkület kialakulásának kockázatát növelőket. Az elvégzett vizsgálatok közé tartoznak:

 • a vérnyomásmérés,
 • vércukorszintmérés,
 • vérvizsgálatok: a koleszterinszintre, egyéb vérzsírokra vonatkozóan. Vérvizsgálattal zárjuk ki a vese- vagy májbetegséget is. Amennyiben csökkent nemi vágy jellemzi a pácienst, vagy korábban volt fejet ért sérülése, akkor érdemes vérvizsgálattal ellenőrizni a hormonszintet (tesztoszteron és prolaktin).
 • EKG és más szívvizsgálatok, amennyiben koszorúér-betegség gyanúja áll fenn.
 • Vizeletvizsgálat.

Kezelés

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Szájon át szedhető gyógyszerek:
A legtöbb tabletta a péniszbe történő véráramlást növeli, mégpedig a cGMP nevű kémiai anyagra gyakorolt hatással, amely az erek kiszélesítéséért felelős szexuálisan ingerelt állapotban. Egy másik fajta tablettában az apomorfin megnöveli az agyban lévő azon vegyi anyagok szintjét, amelyek az idegeken keresztül üzeneteket küldenek a péniszbe szexuálisan ingerelt állapotban.

Injekciós kezelés:
A tabletták megjelenése előtt ez volt a leggyakoribb kezelési forma. Általában nagyon jól működik. Megtanítják a pácienst, hogyan adja be önmagának helyileg a gyógyszert. Az injekció hatására a véráramlás megnő, s kb. 15 percen belül erekciót vált ki.

Péniszimplantátumok
Csak sebészetileg behelyezhetők.

A betegség kiváltó okának kezelése
A merevedési zavart kiváltó betegséget, problémát kezelésére teszünk javaslatot: így például a depresszió, a szorongás kezelésére,  vagy gyógyszert cserélünk, a páciens csökkenti a túlzott alkoholfogyasztást, vagy kezeljük a hormonproblémát.

Életmód-változtatás
A merevedési zavar gyakran kialakuló szívbetegség vagy szívkoszorúér-szűkület figyelmeztető előjele. A páciensnek érdemes felülvizsgálni életmódját, hogy a minimumra mérsékelje a kiváltó okok esélyét! Hagyja abba a dohányzást, kezdjen rendszeres testmozgásba, táplálkozzon egészségesen! A helyes életmód kialakításával a súlyos szövődmények elkerülhetők.

Tanácsadás
Párterápia vagy szexuális terápia is hasznos lehet, ha bizonyos lelki, érzelmi tényezők vannak a merevedési zavar hátterében.

Árak

Urológia árak:
A szakorvosi vizsgálat a páciens részletes kikérdezését és a fizikális vizsgálatot foglalja magában. A fizikális vizsgálaton sor kerül a has- és a vesetájék, valamint nemi szervek megtekintésére, tapintására,  a végbélen keresztüli prosztata-betapintásra.
Ára: 15 000 Ft

Az ultrahangos vizsgálat során lehetőség van a vesék, húgyhólyag, prosztata, ondóhólyagok, herék és mellékherék részletesebb vizsgálatára.
Ára: 8 000 Ft

Gyógyszeres kezelés azonnal!

Akció

Akciók

Tájékozódjon az éppen aktuális ajánlatunkról, kedvezményes árú szolgáltatásainkról itt!
Please click for our special offers!