Benőtt köröm

Foglalj online!

+36702680858

 

3.75139664804 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (179 Votes)

Benőtt köröm

A benőtt köröm (onychocryptosis vagy Unguis incarnatus) a körömbetegségek egy gyakori formája. Gyakran fájdalmas állapot, amikor a köröm úgy nő, hogy belevág a körömágy egyik vagy mindkét oldalába.


Mi az a benőtt köröm ?

A benőtt köröm akkor fordul elő, amikor a köröm egy darabja belenő a bőrbe, ami gyakran fertőzéshez vezethet. A benőtt köröm a bőrbe való benövés nélkül is nyomást gyakorolhat a köröm és a bőr találkozási területére – ez ugyan szigorú értelemben véve nem számít benőtt körömnek, de ez is lehet fájdalmas (a köröm oldala mentén gyakori a tyúkszem/bőrkeményedés, amely e nyomás hatására alakul ki ahelyett, hogy a köröm benőne a bőrbe).


Hogyan fest egy benőtt köröm?

A köröm oldala gyakran mélyen a bőrbe ágyazódik, ezért nehéz észrevenni a köröm szélét. Az, hogy a körömbenövés mennyire látszik súlyosnak, változó. Bizonyos esetekben a köröm mindössze a köröm szegélye vagy szegélyei mentén mélyen a bőrbe ágyazódik. Máskor a köröm sarka vagy egy kis körömtüske áthatolhat a bőrön, akár egy kés.  Ez fertőzéshez és ún. vadhús (seb körüli sarjadzás) kialakulásához vezethet. A lábujj bevörösödik, begyullad és fájni kezd.


Melyek a benőtt köröm tünetei?

A benőtt köröm vezető tünete a fájdalom – mely általában eleinte enyhe kellemetlenségként jelentkezik. Kiválthatja ezt a körömszegély okozta nyomás, de kialakulhat amiatt is, mert a köröm ténylegesen behatolt a körömszegély mentén található bőrbe. A fájdalom cipő viselésekor, vagy a körömre gyakorolt bármilyen nyomás esetén erősödik. A köröm nem feltétlenül fertőzött, de fertozés kialakulhat azután, hogy a köröm benő a bőrbe és benőtt körömmé válik. A benőtt köröm egyik általános szövődménye a fertőzés; ez terjedhet, pirossá és gyulladttá téve a lábujjat (körömágygyulladás, paronychia). A fertőzés jelei közé tartozik a pirosodás és a köröm körüli terület duzzadása. Genny is összegyűlhet, gennygóc is kialakulhat.

Mi miatt alakul ki a benőtt köröm?

Leggyakrabban a helytelen körömvágási szokásokat okolják a benőtt körmök kialakulásáért, de nem feltétlenül erről van szó. Az alábbi tényezők okozhatják a benőtt körmök kialakulását:

 • Az elsődleges kockázati tényező a köröm alakja – a körömoldalak között domború felületű (befelé görbülő) körmök esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki körömbenövés, mint lapos felületű körmök esetén. Bizonyos esetekben a köröm viszonylag nagy távolságon hajlik lefelé, a köröm és a bőr találkozásának hajlatába. A köröm nagy része szinte függőleges, ahelyett, hogy vízszintes lenne. E körömtípus legsúlyosabb esetben egy csipeszhez/fogóhoz hasonlít – azaz a köröm mindkét oldala erősen görbült. A köröm alakja leggyakrabban öröklött (veleszületett), de befolyásolhatja traumás sérülés és/vagy a cipő nyomása. Ha az ilyen körmöt nem megfelelően vágják le, akkor visszamarad egy éles sarok (rosszabb esetben pedig egy éles tüske), amely eleinte azáltal okoz tüneteket, hogy nyomást gyakorol a bőrre, de később bele is nő.
 • Gyakori oka a benőtt köröm kialakulásának az is, ha két oldalon túl mélyen levágják a körmöt.
 • Ha szorosabb a cipő, akkor az nagyobb valószínűséggel növeli a nyomást a bőr és a köröm találkozásánál, ami fokozza a benőtt köröm kialakulásának kockázatát.
 • A körmöt ért korábbi sérülés megváltoztathatja a köröm alakját, ami miatt nagyobb valószínűséggel válik belőle benőtt köröm .
 • A benőtt köröm melletti legközelebbi lábujj felől érkező nyomás is szerepelhet kiváltó tényezőként.
 • Egy vaskosabb, párnás vagy teltebb lábujj esetén ugyancsak nagyobb az esélye a benőtt köröm kialakulásának. Azok, akiknek gyakran bedagad a lábfejük, sokkal hajlamosabbak benőtt körmök kialakulására.

A benőtt köröm kezelése

 • A fertőzött, benőtt körmöt gyakran antibiotikummal kezelik, de ne feledjük, hogy a fertőzés (és a benőtt köröm) okozóját nem számoltuk fel, ezért nincs értelme a fertőzést addig kezelni, míg annak előidézője megmarad.
 • Gyakorlott orvosaink viszonylag kis kellemetlenséget okozva könnyen el tudják távolítani a bőrbe behatolt hegyes részt helyi érzéstelenítés mellett.
 • A benőtt köröm hajlamos újra előfordulni, és ennek leggyakoribb oka a köröm alakja. Ilyen esetben javasolt kisebb sebészeti beavatkozás végzése. Ez egy viszonylag egyszerű eljárás, és nagyon sikeres lehet a tünetek hosszú távú, állandó enyhítésére. Egyszerű, helyi érzéstelenítésben, ambulánsan elvégezhető rövid műtét: a benőtt körömszél eltávolítása ez esetleges gyulladásos sarjszövettel együtt, a recidíva csökkentése érdekében a körömágy lézeres kezelésével kiegészítve.

A CO2-lézer szerepe a benott köröm kezelésében

A benőtt köröm kezelésére évek óta nagy sikerrel alkalmazzák a CO2-lézert. A CO2-lézer elonyei a szokásos sebészeti eljárásokkal szemben:

 • Csökken a fertőzés kockázata, mert a CO2-lézer elpusztítja az alkalmazási felületen a baktériumokat.
 • Alacsonyabb az ismétlődés, kiújulás aránya, mint a hagyományos sebészeti eljárás esetén. Csupán az esetek 5%-ban lép fel újbóli panasz a műtétet követő 6 hónapon belül!
 • Kisebb a műtét utáni fájdalom, így a beteg gyorsabban térhet vissza mindennapi tevékenységeihez, mint a nem lézeres sebészet után.
 • A vérzés könnyebben csillapítható. A lézer elzárja a köröm kis véredényeit.

 

Árak

1
2 - ugyanazon a lábujjon
2 - különböző lábujjakon
3
4
Kezelés ára
25 000 Ft
30 000 Ft
35 000 Ft
45 000 Ft
55 000 Ft

Benőtt köröm lézeres kisműtéte

A lézeres benőtt köröm műtétnél alacsonyabb az ismétlődés kockázata, mint más eljárásoknál, azonban az esetek 5%-ban még így is felléphetnek újból a panaszok a műtétet követő 6 hónapon belül. Amennyiben a lézeres műtét elvégzése után ugyanazon a területen (ugyanazon lábujj ugyanazon oldalán) ugyanaz az orvosi diagnózis (benőtt köröm) 6 hónapon belül kiújul, az újbóli műtétet 15 000 Ft-os egységáron végezzük el.