Vitiligo

3.72727272727 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.73 (11 Votes)

Vitiligo

Mi az a vitiligo (bőrpigmenthiány)?

A vitiligóban szenvedőknél különböző méretű fehér foltok alakulnak ki a bőrön, amelyek több helyen is megjelenhetnek. A foltok megjelenése a pigmentsejtek, vagy ún. melanociták pusztulásával függ össze, mert ilyenkor többé nem termelődik a melanin nevű pigment. Normális esetben a melanociták mindenhol jelen vannak a bőrben, a szőrtüszőkben, a szájban, a szemben, sőt a központi idegrendszer bizonyos helyein is. Vitiligo esetén a pigmentsejtek e területek bármelyikéről eltűnhetnek. A pigmentvesztés leggyakrabban az alábbi területeket érinti:
 • exponált területek: kézfej, arc, mellkas felső területe (dekoltázs),
 • testnyílások körül: szemek, orrnyílások, száj, mellbimbók, köldök, nemi szervek,
 • testhajlatokban: hónalj, lágyék,
 • sérülések helyén: vágások, horzsolások/karmolások, égések,
 • haj: korai őszülés a hajat, szakállat és egyéb szőrzetet érintően,
 • a festékes anyajegyet közvetlenül körülvevő területeken,
 • szem érhártyája.

Kinél alakul ki vitiligó?

A vitiligó legalább a népesség 1%-át érinti. Az ebben a bőrbetegségben szenvedők körülbelül fele tapasztal bizonyos fokú pigmentvesztést 20 éves kora előtt, és a vitiligóban szenvedő összes beteg mintegy harmada számol be arról, hogy a családban másnak is van ilyen bőrproblémája. Habár a vitiligóban szenvedők többsége jó általános egészségnek örvend, esetükben magasabb az alábbiak kockázata:

 • hipertireózis vagy hipotireózis (pajzsmirigy túlműködése vagy pajzsmirigy alulműködése),
 • vészes vérszegénység (B12 vitamin hiánya),
 • Addison-kór (csökkent mellékvese-funkció),
 • foltos kopaszodás (hajhullás foltokban),
 • és/vagy uveitisz (szemgyulladás).

Mi határozza meg a bőr színét?

A bőr, a haj és a szem színét normális esetben a melanin határozza meg. Ezt a festékanyagot (pigmentet) a melanocitáknak nevezett sejtek termelik. Ha a melanociták nem tudnak melanint termelni, vagy ha a számuk csökken, kivilágosodik a bőr, vagy teljesen fehér lesz, mint például vitiligo esetén.

Hogyan alakul ki a vitiligó?

A vitiligó kialakulása és a pigmentvesztés súlyossága betegenként eltér. A világos bőrű emberek általában nyáron észlelik a pigmentvesztést, mert ilyenkor válik feltűnővé a vitiligó miatti fehér bőr és a napbarnított bőr különbsége. A sötétbőrű emberek a vitiligo kezdetét bármikor észlelhetik. Súlyosabb esetekben a pigmentvesztés a teljes testfelületet érintheti. Megjósolhatatlan, hogy mennyi lesz a pigmentvesztés az adott embernél. Betegség és stressz fokozhatja a tüneteket. A pigmentvesztés mértéke még az egyes vitiligó foltokon belül is eltérhet, és akár az is előfordulhat, hogy egy depigmentált bőrterületet rendellenesen sötét karima határol a bőrön.

Szegmentális vitiligó

Bizonyos emberek testén a vitiligó mindössze egy, vagy csak néhány területre korlátozódik. Ezt nevezzük szegmentális vitiligónak. Előfordul, hogy bizonyos emberek egyszerre szenvednek szegmentális és generalizált (általános) vitiligóban.

Generalizált vitiligó

A legtöbb ember azt tapasztalja, hogy a vitiligó általános kialakulású, leggyakrabban kétoldali, ami azt jelenti, hogy ha egy vitiligó folt megjelenik az egyik könyökön, akkor gyakran megjelenik a másikon is, nagyjából egyidejűleg.

Mi a leukoderma?

A leukoderma kifejezés a fehér bőr általános megnevezésére szolgál. Egy súlyosabb trauma, például égés elpusztíthatja a pigmentsejteket, és ez leukodermát okozhat. A vitiligó mindössze a leukoderma egyik változata.

Gyógyítható a vitiligó?

A korrekt válasz erre a kérdésre jelenleg az, hogy nem. A vitiligót valószínűleg többféle, specifikus módon egymásra ható tényező okozza. Kutatásokkal sikerült jobban megismerni a vitiligó fizikális és pszichoszociális aspektusait, de a betegség oka és gyógymódja ismeretlen. A vitiligó ma tünetmentesíthető.

A vitiligó kezelése

A vitiligó nem gyógyítható, csak tünetmentesíthető: a bőrtünetek teljesen vagy részlegesen eltüntethetők, azonban újból megjelenhetnek válltozó intenzitással. Ezért fenntartó kezeléseket ajánlunk a tünetmentesítő kúra befejeztével, hogy a bőrtünetek ne újuljanak ki.
A bőr bizonyos részein pigmenthiányos, éles kontúrú, fehér foltok alakulnak ki a melanociták (festéktermelő sejtek) hiánya miatt, vagy mert azok nem termelnek pigmentet. A beteg bőrfelületnek semmiféle védekezőképessége nincs a fénnyel szemben, így enyhe napsütés hatására is begyulladhat, felhólyagosodhat. Az UVB-fényterápia hatására a fehér foltok területén apró pigmentszigetek kezdenek kialakulni, s az esetek kétharmadában több, mint 75%-os a repigmentáció. Kéz- és lábfej esetében sajnos ritkán tapasztalható 25-30%-nál nagyobb repigmentáció.

A vitiligós betegek közel harmadában a betegnek vagy családtagjainak autoimmun betegsége is van, amely leggyakrabban a pajzsmirigyet érinti (pl. Basedow-kór vagy Hashimoto thyreoiditis). Ezért ajánlott a vitiligós betegek számára egy laborvizsgálat (vérvétel), amely kimutatja a jelenlévő autoantitesteket, és a pajzsmirigy funkcióit is ellenőrzi, így a betegség időben felfedezhető és kezelhető. A teszt díja: 14 000 Ft, az összeg a vizsgálati díjat nem tartalmazza.

Árak

UVB-fényterápiás kezelések

Szakorvosi vizsgálat díja: 10 000 Ft, amely egy ingyenes kezelést is tartalmaz a konzultációt követően azonnal.
Kontrollvizsgálatok a fényterápiás kezeléssorozat ideje alatt: ingyenesek!

Kéz- vagy lábfej, vagy hajas fejbőr kezelése:

1
10
Korlátlan 30 napon belül
20
30
Ára
1 800 Ft
17 100 Ft
-
36 000 Ft
54 000 Ft
Akciós ára visszavonásig
1 500 Ft
14 250 Ft
13 000 Ft
32 400 Ft
45 900 Ft

Kéz- és lábfej kezelése egyszerre:

1
10
Korlátlan 30 napon belül
20
30
Ára
3 000 Ft
28 500 Ft
-
60 000 Ft
90 000 Ft
Akciós ára visszavonásig
1 800 Ft
17 100 Ft
16 000 Ft
54 000 Ft
76 500 Ft
 
Teljes testkezelés
(szükség esetén a talp vagy hajas fejbőr plusz kezelése térítésmentes!)
1
10
Korlátlan 30 napon belül
20
30
Ára
3 500 Ft
33 250 Ft
-
70 000 Ft
105 000 Ft
Akciós ára visszavonásig
2 500 Ft
23 750 Ft
23 000 Ft
63 000 Ft
89 250 Ft
 
A vitiligos betegek közel harmadában a betegnek vagy családtagjainak autoimmun betegsége is van, amely leggyakrabban a pajzsmirigyet érinti (pl. Basedow-kór vagy Hashimoto thyreoiditis). Ezért ajánlott a vitiligos betegek számára egy laborvizsgálat (vérvétel), amely kimutatja a jelenlévo autoantitesteket, és a pajzsmirigy funkcióit is ellenorzi, így a betegség idoben felfedezheto és kezelheto.
A teszt díja: 14 000 Ft, az összeg az orvosi vizsgálati díjat nem tartalmazza.

Képek

Vitiligó kezelése UVB fényterápiával rendelőnkben
 
 
vitiligo kezelése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vitiligo kezelése vitiligo kezelése Budapest

Akció

Akciók

Tájékozódjon az éppen aktuális ajánlatunkról, kedvezményes árú szolgáltatásainkról itt!
Please click for our special offers!