Vitiligo

Foglalj online!

+36702680858

 

3.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (12 Votes)

Vitiligo

Mi az a vitiligo (bőrpigmenthiány)?

A vitiligóban szenvedőknél különböző méretű fehér foltok alakulnak ki a bőrön, amelyek több helyen is megjelenhetnek. A foltok megjelenése a pigmentsejtek, vagy ún. melanociták pusztulásával függ össze, mert ilyenkor többé nem termelődik a melanin nevű pigment. Normális esetben a melanociták mindenhol jelen vannak a bőrben, a szőrtüszőkben, a szájban, a szemben, sőt a központi idegrendszer bizonyos helyein is. Vitiligo esetén a pigmentsejtek e területek bármelyikéről eltűnhetnek. A pigmentvesztés leggyakrabban az alábbi területeket érinti:
 • exponált területek: kézfej, arc, mellkas felső területe (dekoltázs),
 • testnyílások körül: szemek, orrnyílások, száj, mellbimbók, köldök, nemi szervek,
 • testhajlatokban: hónalj, lágyék,
 • sérülések helyén: vágások, horzsolások/karmolások, égések,
 • haj: korai őszülés a hajat, szakállat és egyéb szőrzetet érintően,
 • a festékes anyajegyet közvetlenül körülvevő területeken,
 • szem érhártyája.

Kinél alakul ki vitiligó?

A vitiligó legalább a népesség 1%-át érinti. Az ebben a bőrbetegségben szenvedők körülbelül fele tapasztal bizonyos fokú pigmentvesztést 20 éves kora előtt, és a vitiligóban szenvedő összes beteg mintegy harmada számol be arról, hogy a családban másnak is van ilyen bőrproblémája. Habár a vitiligóban szenvedők többsége jó általános egészségnek örvend, esetükben magasabb az alábbiak kockázata:

 • hipertireózis vagy hipotireózis (pajzsmirigy túlműködése vagy pajzsmirigy alulműködése),
 • vészes vérszegénység (B12 vitamin hiánya),
 • Addison-kór (csökkent mellékvese-funkció),
 • foltos kopaszodás (hajhullás foltokban),
 • és/vagy uveitisz (szemgyulladás).

Mi határozza meg a bőr színét?

A bőr, a haj és a szem színét normális esetben a melanin határozza meg. Ezt a festékanyagot (pigmentet) a melanocitáknak nevezett sejtek termelik. Ha a melanociták nem tudnak melanint termelni, vagy ha a számuk csökken, kivilágosodik a bőr, vagy teljesen fehér lesz, mint például vitiligo esetén.

Hogyan alakul ki a vitiligó?

A vitiligó kialakulása és a pigmentvesztés súlyossága betegenként eltér. A világos bőrű emberek általában nyáron észlelik a pigmentvesztést, mert ilyenkor válik feltűnővé a vitiligó miatti fehér bőr és a napbarnított bőr különbsége. A sötétbőrű emberek a vitiligo kezdetét bármikor észlelhetik. Súlyosabb esetekben a pigmentvesztés a teljes testfelületet érintheti. Megjósolhatatlan, hogy mennyi lesz a pigmentvesztés az adott embernél. Betegség és stressz fokozhatja a tüneteket. A pigmentvesztés mértéke még az egyes vitiligó foltokon belül is eltérhet, és akár az is előfordulhat, hogy egy depigmentált bőrterületet rendellenesen sötét karima határol a bőrön.

Szegmentális vitiligó

Bizonyos emberek testén a vitiligó mindössze egy, vagy csak néhány területre korlátozódik. Ezt nevezzük szegmentális vitiligónak. Előfordul, hogy bizonyos emberek egyszerre szenvednek szegmentális és generalizált (általános) vitiligóban.

Generalizált vitiligó

A legtöbb ember azt tapasztalja, hogy a vitiligó általános kialakulású, leggyakrabban kétoldali, ami azt jelenti, hogy ha egy vitiligó folt megjelenik az egyik könyökön, akkor gyakran megjelenik a másikon is, nagyjából egyidejűleg.

Mi a leukoderma?

A leukoderma kifejezés a fehér bőr általános megnevezésére szolgál. Egy súlyosabb trauma, például égés elpusztíthatja a pigmentsejteket, és ez leukodermát okozhat. A vitiligó mindössze a leukoderma egyik változata.

Gyógyítható a vitiligó?

A korrekt válasz erre a kérdésre jelenleg az, hogy nem. A vitiligót valószínűleg többféle, specifikus módon egymásra ható tényező okozza. Kutatásokkal sikerült jobban megismerni a vitiligó fizikális és pszichoszociális aspektusait, de a betegség oka és gyógymódja ismeretlen. A vitiligó ma tünetmentesíthető.

A vitiligó kezelése

A vitiligó nem gyógyítható, csak tünetmentesíthető: a bőrtünetek teljesen vagy részlegesen eltüntethetők, azonban újból megjelenhetnek válltozó intenzitással. Ezért fenntartó kezeléseket ajánlunk a tünetmentesítő kúra befejeztével, hogy a bőrtünetek ne újuljanak ki.
A bőr bizonyos részein pigmenthiányos, éles kontúrú, fehér foltok alakulnak ki a melanociták (festéktermelő sejtek) hiánya miatt, vagy mert azok nem termelnek pigmentet. A beteg bőrfelületnek semmiféle védekezőképessége nincs a fénnyel szemben, így enyhe napsütés hatására is begyulladhat, felhólyagosodhat. Az UVB-fényterápia hatására a fehér foltok területén apró pigmentszigetek kezdenek kialakulni, s az esetek kétharmadában több, mint 75%-os a repigmentáció. Kéz- és lábfej esetében sajnos ritkán tapasztalható 25-30%-nál nagyobb repigmentáció.

A vitiligós betegek közel harmadában a betegnek vagy családtagjainak autoimmun betegsége is van, amely leggyakrabban a pajzsmirigyet érinti (pl. Basedow-kór vagy Hashimoto thyreoiditis). Ezért ajánlott a vitiligós betegek számára egy laborvizsgálat (vérvétel), amely kimutatja a jelenlévő autoantitesteket, és a pajzsmirigy funkcióit is ellenőrzi, így a betegség időben felfedezhető és kezelhető. A teszt díja: 14 000 Ft, az összeg a vizsgálati díjat nem tartalmazza.

Árak

UVB-fényterápiás kezelések

Szakorvosi vizsgálat díja: 10 000 Ft, amely egy ingyenes kezelést is tartalmaz a konzultációt követően azonnal.
Kontrollvizsgálatok a fényterápiás kezeléssorozat ideje alatt: ingyenesek!

Kéz- vagy lábfej, vagy hajas fejbőr kezelése:

1
10
Korlátlan 30 napon belül
20
30
Ára
1 800 Ft
17 100 Ft
-
36 000 Ft
54 000 Ft
Akciós ára visszavonásig
1 500 Ft
14 250 Ft
13 000 Ft
32 400 Ft
45 900 Ft

Kéz- és lábfej kezelése egyszerre:

1
10
Korlátlan 30 napon belül
20
30
Ára
3 000 Ft
28 500 Ft
-
60 000 Ft
90 000 Ft
Akciós ára visszavonásig
1 800 Ft
17 100 Ft
16 000 Ft
54 000 Ft
76 500 Ft
 
Teljes testkezelés
(szükség esetén a talp vagy hajas fejbőr plusz kezelése térítésmentes!)
1
10
Korlátlan 30 napon belül
20
30
Ára
3 500 Ft
33 250 Ft
-
70 000 Ft
105 000 Ft
Akciós ára visszavonásig
2 500 Ft
23 750 Ft
23 000 Ft
63 000 Ft
89 250 Ft
 
A vitiligos betegek közel harmadában a betegnek vagy családtagjainak autoimmun betegsége is van, amely leggyakrabban a pajzsmirigyet érinti (pl. Basedow-kór vagy Hashimoto thyreoiditis). Ezért ajánlott a vitiligos betegek számára egy laborvizsgálat (vérvétel), amely kimutatja a jelenlévo autoantitesteket, és a pajzsmirigy funkcióit is ellenorzi, így a betegség idoben felfedezheto és kezelheto.
A teszt díja: 14 000 Ft, az összeg az orvosi vizsgálati díjat nem tartalmazza.

Képek

Vitiligó kezelése UVB fényterápiával rendelőnkben
 
 
vitiligo kezelése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vitiligo kezelése vitiligo kezelése Budapest